רוצים להרוויח יותר? תהפכו לעובדים היברידיים

מקצוע. זהו אחד מיסודות עולם העבודה. מה שהמעסיקים מחפשים, הדרך שבה העובדים מגדירים את עצמם.  אבל משהו קורה למקצועות בעידן הזה. התפקידים בעולמות החדשים מתפתחים אל מול עיננו. הם הופכים יותר היברידיים, מורכבים, דורשים סט חדש של יכולות, מהסוג שחוצה את מה שהיו פעם מקצועות נפרדים. בעולם שבו אנחנו מוקפים במסכים יש היום דרישה גוברת לעובדים שיכולים להשפיע ולעצב את האופן בו אנשים מתנהלים עם ובעזרת הטכנולוגיה. המקצועות ההיברידיים מגדירים מחדש את שוק העבודה ובאופן מפתיע הם דווקא מבוססים על יכולות אנושיות שמטפלות באתגרים שמעבר לטכנולוגיה ואם נבין את השילובים האלה נוכל לטפס במעלה הערך, טבלאות הביקוש והשכר בכל תחום.

הטכנולוגיה היא חלק משמעותי אבל לא יחיד מהמגמה הזו. דווקא הצורך לשלב יכולות רכות, יכולות ניתוח, ניהול או מקצועיות הם שיוצרים תפקידים היברידיים. חברת Burning Glass פרסמה דוח שכולל ניתוח של מיליארד מודעות דרושים משנים עברו ועד היום וטוענת שרבע מהמקצועות בארה"ב מראים סימנים של ההיברידיות הזו. הנתונים מראים שלרוחב 250 מקצועות שונים, מכל שמונה משרות, אחת כבר דורשת שילוב גבוה של יכולות היברידיות. קחו לדוגמא מפתח אפליקציות, מקצוע שלא היה קיים לפני קצת יותר מעשור ונולד עם הטלפון החכם. על פניו, אפשר לחשוב שמדובר במקצוע תכנות אבל מניתוח דרישות למפתחי אפליקציות אפשר לראות שצריך כאן גם יכולות עיצוב ממשקים, תוכן ושיווק. אלה יכולות שבעבר לא חברו יחד במקצוע יחיד ויותר מזה, לא מצויות ביחד בתכניות לימודים מסורתיות. בעולם הישן, תואר בהנדסת תכנה לא מלמד שיווק ועיצוב, ותואר בשיווק לא מלמד כתיבת קוד. אבל בעולם החדש אלה יכולות שמופיעות יחד לא רק בתפקידי נישה, כי אם בתפקידי ליבה.

בבסיס התהליך הזה יש ארבעה סוגי יכולות שפועלים לערבב את דרישות המקצוע לרוחב תפקידים.

  1.  יכולות בכלים הדיגיטליים והטכנולוגיים. כולנו היום "מתוגברים" על ידי הטכנולוגיה ולכן היכולת ללמוד מערכות חדשות, להתאים את הכלים, לקודד אותם אם צריך, היא הכרחית למקצועיות שלנו בכל תחום. דווקא הערך שלנו כבני האדם הוא ביכולת שלנו להתאים את הטכנולוגיות לצרכינו. ובשביל זה אנחנו צריכים להבין אותן, את הפוטנציאל שלהן, ואז לדעת גם לממש אותו. הנתונים למשל מראים שמנהל שיווק שיודע תכנות מרוויח 40% יותר מאשר זה שלא.

  2. איסוף, שימוש וניתוח מידע. בעולם שבו 90% מהמידע נוצר בשנתיים האחרונות יש כאן משאב חדש לעולמות ותיקים וחדשים. כבר לא מדובר באנשי אלגוריתמים וסטטיסטיקה שעוסקים בעולמות פיננסיים מורכבים. לרוחב תעשיות יש היום דרישה לנתונים כבסיס לעיצוב תהליכים והחלטות. ולכן היכולת לנתח, לפרש, להעמיד באופן ויזואלי, לתקשר, לספר סיפור ממידע הופכת להיות אחת היכולות המבוקשות ביותר. בשנת 2012 רק 16מקצועות כללו דרישות ל"ניתוח מידע" כיכולת, ורובם היו בתפקידים כמו מנתחי מערכות, אנשי נתונים, מפתחים. ב 2018 המספר עלה ל 35 מקצועות שכוללים אנשי משאבי אנוש, מנהלי מוצר ואפילו מנהלי חנויות.
  3. הבנה בסיסית של עסקים וניהול. קודם כל, כי אנחנו מנהלים היום את עצמנו, עבודה ברשתות וצוותים ללא ניהול פורמלי, צורות עבודה חדשות שדורשות מאתנו להתנהל גם עסקית, ועשייה שמשתנה כל הזמן אל מול דרישות השוק. חצי מתפקידי ההנדסה היום דורשים יכולות ניהול והובלה, ומשלמים 20% יותר. עובדים שיש להם ניסיון בניהול פרויקטים מרוויחים 20% יותר מאלה ללא ניסיון כזה.

  4. לחשוב עיצוב ויצירתיות. זה לא באמת מפתיע. בעוד טכנולוגיה יכולה לנתח נתונים ולהמליץ על החלטות, אנחנו צריכים אנשים שיעצבו חווית משתמש, מערכות וכלים לשימוש יום יומי. יותר מחצי מתפקידי ה IT ורבע מתפקידי הטכנולוגיה דורשים היום סוג מסוים של יכולות עיצוב. דרישה כזו מוצאים היום גם במודעות למקצועות פיננסיים וייצור. גם כאן עלה מספר המקצועות שדורשים "יצירתיות" מ 14 ל 35 בין השנים 2012 ו 2018 וכולל היום מקצועות הנדסיים.

כמו כן הנתונים מראים שככל שרמת המורכבות עולה, כך עולה גם השכר בתחומים אלה. זהו עולם שבו מנהל השיווק הוא גם אנליסט ומפתח התכנה הוא גם איש עסקים ומעצב. קחו לדוגמא מקצועות שהתאפיינו פעם רק ביצירתיות, למשל מעולמות השיווק ויחסי הציבור, שם רואים היום תפקידים שמשלבים את הצורך בניתוח והבנה של נתונים כמו גם שימוש ברשתות ואלגוריתמים. בצד השני של עולמות העבודה, במקצועות של מדעי המחשב והמידע קורה הדבר ההפוך. המקצועות שהיו בעבר יחסית טכנולוגיים וטכניים דורשים היום יכולות כתיבה, פתרון בעיות, יצירתיות ומחקר כמו גם שיתופי פעולה ועבודת צוות.

לא מספיק לצבור ניסיון תוך כדי תנועה

מאז ומעולם שינתה האוטומציה את המקצועות ואנחנו למדנו להבין איך עולים במעלה הערך האנושי כדי לא להישאר מאחור. מי שעסק בקלדנות בשנות ה 70 הפך לעוזר אדמיניסטרטיבי בשנות ה 90 והיום עוסק בניהול משרד ולקוחות. ההבדל בעידן הנוכחי הוא לא רק בקצב השינוי אלא גם בצורך לשלב יכולות מתחומים שונים, כאלה שאי אפשר פשוט ללמוד תוך כדי עבודה בשטח. אותו מנהל שיווק לא יכול היה ללמוד תכנות תוך כדי עבודה מבלי להתכוון לכך. אנחנו צריכים ללמוד דברים חדשים מתוך כוונה מפורשת, כבר לא מספיק רק לצבור ניסיון תוך כדי תנועה.

ובשעה שתפקידים מעוצבים מחדש עם יכולות חדשות וטכנולוגיות חדשות יש כאן כמו תמיד גם הזדמנויות. למעסיקים, להעלות את רמת היכולות של העובדים שלהם ולפתח את הדורות הבאים בכל תחום, לעובדים להפוך את עצמם ליותר תחרותיים בשוק העבודה בכך שיקדימו לרכוש יכולות, ולמערכות ההשכלה וההכשרה שיכולות ללמד מרחב גדול יותר של אוכלוסיות עובדים מגוון רחב יותר של יכולות צומחות.

טיבם של תפקידים היברידיים שהם יותר מתוחכמים ודורשים יותר מומחיות ולכן אין בהם משרות למתחילים. כי אם התחום כולל דרישות מגוונות שלא סביר שנלמדו בתכנית לימודים יחידה, אז איך מתחילים? החדשות הטובות עבור מערכות ההשכלה וההכשרה שחומר הגלם הבסיסי כבר נמצא בתוכן, שרבות מהיכולות ותחומי הלימוד נמצאים בתוך תכניות הלימוד. הבעיה היא שהן מופרדות בתחומי לימוד שונים, באריזות המסורתיות של תארים למקצועות שכבר לא מתאימים. לכן אחד הדברים הראשונים שצריכים לקרות במערכות ההשכלה וההכשרה היא היכולת לשתף ולהתאים תוכן לרוחב תכניות. יש כאן הזדמנות לייצר תכניות שמטרתן לפתח יכולות ופחות להכשיר למקצועות. בנוסף, יש כאן קהל לקוחות חדש של עובדים מנוסים שצריכים באמצע הקריירה להוסיף יכולות חדשות לתיק הניסיון שלהם. וגם כאן אין למוסדות ההשכלה הגבוהה מענה מודולרי מחוץ לאריזות התארים המסורתיות ויש מקום לתת מענה לצורך ללמוד כל החיים. בשביל לעשות את אלה זקוקה המערכת למידע יותר מדויק על היכולות הצומחות והשילובים המתפתחים  וגם ליכולת להיות יותר גמישה בתכנון ואריזת התכניות סביב חבילות של יכולות נדרשות ולא סביב מקצועות ישנים. וזה כבר דורש מהעוסקים במלאכה לרדת ממגדל השן ולהכיר את האופן בו היכולות משתנות בתחומים השונים ולשנות את הקורסים בהתאם.

מהצד השני של השותפות הזו נמצאים המעסיקים, שגם עבורם התהליך הזה מגביר את הפער בין הצרכים של הארגון לבין המצאי של העובדים, כשעובדים עם ניסיון מקצועי מהדור הישן הופכים פחות רלוונטיים אל מול המשרות החדשות. המעסיקים כבר לא יכולים להימנע מהצורך להכשיר עובדים קיימים, מה שיוצר מרחב פוטנציאלי לשיתופי פעולה בין המעסיקים ומוסדות השכלה. בשיח הזה, בין הביקוש וההיצע ליכולות בשוק העבודה, יש לשניהם אינטרס להכשיר אנשים מהסוג הנכון לעידן החדש.

כל הצדדים במערכת הזו, העובדים, המעסיקים ומערכות ההשכלה חייבים קודם כל להבין את הצורך להשתנות וגם להבין אילו יכולות או שילובי יכולות נדרשים כאן. וכולם, אבל כולם, חייבים לספק ולצרוך למידה לכל אורך החיים כדי להישאר רלוונטיים. שכן דווקא העולמות ההיברידיים הם תחומי העבודה שצומחים מהר, משלמים היטב ועמידים בפני החלפה באוטומציה ולכן המגמה הזו יכולה להעמיק פערים בין מי שיתקדמו בכלכלות העתיד למי שלא יעמדו בקצב השינויים של היכולות המתפתחות וימצאו את עצמם מאחור.

לינק לטור בגלובס 25.02.2019

לינק לטור בגלובס 20.06.19

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי