להגדיר את עצמנו מחדש מקצועית בצומת קריירה

בעולם העבודה המשתנה יש סיכוי טוב שתמצאו את עצמכם בצומת בקריירה. או שאיבדתם את העבודה או שאתם חשים צורך בשינוי. הקורונה הביאה הרבה אנשים לצומת כזה אבל היא רק טריגר. שוק העבודה המשתנה מביא לכך שכולנו נאלצים או בוחרים לעבור שינויי קריירה מידי זמן. אם אתם עכשיו בצומת כזה, או כבר רואים אחד באופק – אלה השלבים שיובילו אתכם במסלול אל הדבר הבא בקריירה שלכם.

1. מבינים כי העתיד לא יהיה המשך ישיר של העבר

אתם לא מזהים במודעות הדרושים משרות שמחפשות אתכם בשמות המוכרים ורואים המון שמות חדשים במודעות הדרושים שלא אומרים לכם כלום. ואין לכם מושג איך להתאים בין הזהות המקצועית שלכם כפי שהיא באה לידי ביטוי בקורות החיים לבין דרישות השוק כפי שהן באות לידי ביטוי במודעות הדרושים.

זה הזמן להיפרד מהצורך להגדיר את עצמכם דרך המקצוע שלמדתם והתפקידים שעשיתם ולהבין שאתם מחפשים את המקומות שצריכים את התפקידים שאתם יכולים ורוצים לעשות, לא משנה איך קוראים להם.

אם למשל עבדתם בתיירות ואתם עכשיו בחל"ת, לא תמצאו עבודה אם תמשיכו להגדיר את עצמכם מקצועית דרך שפה של מקצועות תיירות. ואם פרשתם עכשיו מצה"ל אחרי 20 שנה, לא תמצאו מודעות בעיתון שמחפשים את המקצוע הצה"לי שלכם.

הצעד הבא: חזרו לקורות החיים שלכם וודאו שכל פסקה בהם מתארת לא את התפקיד אלא את הניסיון והיכולות שאתם צברתם כשעשיתם אותו. כל מה שכתוב שם צריך להמשיך איתכם הלאה, גם ביום שאחרי הארגון.

2. מתחילים עם עוגן

כזה שדווקא עוצר אתכם רגע לפני שאתם יוצאים לדרך ובודק לאיזו דרך אתם רוצים לצאת. כי אם אתם כבר בצומת, אז כדאי לוודא שאתם מדייקים את הכיוון כדי שיתאים למה שאתם רוצים לעשות ולא רק למה שאתם חושבים שאתם יכולים לעשות.

עוגן זו התשובה שאתם נותנים לאחת מהשאלות האלה, רגע לפני שאתם מוסיפים "אבל" ומסבירים את כל הסיבות למה זה לא אפשרי:

"מה הייתם עושים אילו לא הייתה לכם שום מגבלה?"

"איך נראית משרת החלומות שלכם?"

חשבו על אדם שהייתם רוצים עשייה כמו שלו, אפילו לא באותו תחום אבל משהו במאפיינים של העשייה שלהם גורם לכם לחשוב "כזה אני רוצה להיות כשאהיה גדול".

"האם יש משהו שתמיד חלמתם לעשות אבל לא הגעתם או לא יכולתם להרשות לעצמכם לעשות?"

הצעד הבא: רשמו את התשובות לשאלות האלה, ממש, במחברת או קובץ.

3. עוד לא מחפשים עבודה

אל תיבהלו. התשובות שרשמתם הן רק נקודת התחלה לתהליך שיעזור לכם להבין מה היכולות והניסיון שלכם יכולים לעשות במקומות שמעניינים אתכם, גם אם אתם לא יודעים בדיוק איך נראות המשרות שם, איך קוראים להן או אפילו אם יש כאלה.

בצומת הקריירה הזה, כשאתם יוצאים אל עולם לא מוכר, אי אפשר ישר להתחיל בחיפוש עבודה. כי חיפוש עבודה מצמצם את מה שאתם רואים רק למה שנשמע לכם מוכר. וגם מצמצם את מה שאנשים מביאים לכם לאופן שבו הם מכירים אתכם מהעבר. בצומת הזה, שבה המשך הקריירה לא ממשיך בדיוק את מה שהיה, אתם צריכים לפני חיפוש העבודה לצאת להכיר את העולמות הרלוונטיים עבורכם או אלה המעניינים אתכם.

הצעד הבא: שאלו את עצמכם "את מי אתם מכירים שאיתו אפשר לדבר על הכיוון הזה?". ואז רשמו שמות של אנשים שנמצאים באיזורים שמעניינים אתכם, או עשו דרך לפניכם, או שהקריירה שלהם מכילה משהו ממה שאתם רוצים. או אנשים שנמצאים בצמתים רלוונטים או שמכירים אנשים שנמצאים שם.

4. לומדים את סוג העשייה ושמות העיסוקים בעולמות החדשים

עכשיו שכבר יש לכם שם של מישהו שאתם רוצים לדבר איתו על הכיוון שלכם, יש לכם נקודת מוצא ללמוד יותר על העשייה שמתרחשת בעולמות האלה, שסימנתם לעצמכם כנקודת התחלה. המטרה שלכם לזהות עולמות שמעניינים אתכם, שבהם הניסיון שלכם רלוונטי ואז להבין איך קוראים לדברים האלה שאתם יכולים לעשות באיזורים החדשים?

 אבל איך פונים לאנשים סתם כך בלי סיבה?

פשוט. זה לא מסובך להיפגש לקפה עם האנשים שמכירים את התחום הזה. כי אתם לא מבקשים מהם כלום. אתם לא באתם לחפש עבודה. להיפך, אתם באתם לשמוע עליהם. ואנשים אוהבים לספר על עצמם, על הדרך שעשו, על הקריירה שלהם.

הצעד הבא: קבעו שיחת קפה ראשונה

5. מבקשים חיבור לאנשים שפועלים במקומות האלה

בשיחות שלכם יעלו שמות של אנשים סביב פעילויות ועשייה. אלה אנשים שאתם לא מכירים, אבל בן השיח שלכם מכיר ויכול לעשות לכם חיבור. חיבור זה בסך הכל מייל שמסביר מי אתם ובאיזה הקשר הבקשה לחיבור. ועכשיו אתם כבר לא זרים.

באופן הזה אתם מזיזים את הרשת שלכם לעולמות שמעניינים אתכם במבט קדימה. תוך שאתם לומדים את סוגי התפקידים, השמות שלהם ולומדים לדבר את הניסיון שלכם בשפה של העולמות החדשים.

הצעד הבא: קבעו שיחת קפה עם מישהו שחיברו לכם בתחום שמעניין אתכם

6. לומדים לדבר על הניסיון המקצועי שלכם בשפה חדשה

למה שיקבלו אתכם אם אין לכם ניסיון רלוונטי? כי יש לכם ניסיון רלוונטי. אתם רק צריכים ללמוד לדבר אותו בשפה של העולמות החדשים.

עם הזמן, בשיחות האלה, תתחילו לזהות שיש שמות לתפקידים האלה ושאתם יכולים לספר על עצמכם, על הניסיון שלכם, סיפורים שמראים איך העשייה של העבר דומה ותורמת במקומות החדשים. זה המקום שבו אשת התיירות יודעת לספר את הניסיון שלה בשירות לקוחות, מנהל המשרד יודע לספר איך בעצם ניהל קהילה, ואיש הכספים מומחה בעיצוב סיפורים ממידע.

הצעד הבא: חזרו אל קורות החיים ועדכנו אותם כדי שידברו את הניסיון שלכם בשפה החדשה, של התחומים שזיהיתם.

עכשיו אתם גם מוכנים לבחון אם יש מודעות, או לפחות את הזדמנויות העבודה, בקרב אנשים שפועלים באותם אזורים.

7. לא צריך לחכות כשאתם כבר בתוך הצומת

את התהליך הזה אפשר לעשות תוך כדי שאתם עדיין עובדים, על פני תקופה. הוא לא דורש שתחשפו את המחשבות שלכם, שתגידו שאתם מחפשים עבודה או שאתם חושבים על שינוי. כי אתם לא מחפשים עבודה. אבל אתם כן מרימים את הראש ומסתכלים על עולם העבודה שהשתנה ובודקים מה הלאה.

כדי שתהיו מוכנים.

לינק לטור בדה-מרקר 31.03.2021

תכנית ליווי למעברי קריירה

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי