בלי קורות חיים ומודעות בעיתון: הערך שלנו הוא מה שיביא לנו את הקריירה הבאה

הסיפור הזה לא נדיר בימים אלה. היא מצאה את עצמה מחוץ למעגל העבודה אחרי 20 שנה באותו ארגון. היא לא מבינה איך זה קורה לה, רגילה להיות בצד השני של השיחה הזו. יושבת כבר כמה חודשים בבית ולא מספרת לאף אחד. לא נעים לה שירחמו עליה. מסתכלת במודעות הדרושים ומגלה שהתחום המקצועי שלה השתנה, אף אחד לא פרסם מודעה שמחפשת את מה שהיא עושה מקצועית. והיא רחוקה יותר מעשר שנים מגיל הפנסיה הרשמי ועשרים שנים מהיום שבו חשבה שתפסיק לעבוד. אבל אין לה מושג מאיפה להתחיל לחפש עבודה חדשה.

בטח לא מהספה. וגם לא ממודעות דרושים.

השיחה שתחבר אתכם לעבודה חדשה

עבודה חדשה בתקופה הזו מתחילה בשיחה שמתרחשת בחדר שבו אנחנו לא נמצאים. אדם אחד שואל את האחר "אולי אתה מכיר מישהו ש…" ואנחנו רוצים שהשם שלנו יעלה בהקשרים הנכונים.

אבל כדי שזה יקרה, אנחנו צריכים לנהל את תהליך חיפוש העבודה שלנו כך שהאנשים האלה יידעו עלינו, יכירו את הערך שאנחנו מביאים, יידעו שאנחנו פתוחים להצעות, וגם שזה כדאי להם, כי הם צריכים את מה שאנחנו יודעים לעשות.

השיחה הזו היא אחד המפתחות החשובים ביותר לחיפוש עבודה חדשה וניהול קריירה בעולם משתנה. אלה כבר לא חייבים להיות בדיוק התפקיד או המקצוע הנוכחיים שלנו. הם יכולים להיות משהו שאנחנו יכולים להביא בו ערך. עשייה שזקוקה לידע ולניסיון שצברנו, גם אם קוראים לה בשם אחר מהאופן שבו התרגלנו לקרוא לעצמנו מקצועית.

5 שאלות לעבודה חדשה בעולם החדש

בשביל זה, אנחנו צריכים לשנות את האופן בו אנחנו מגדירים את עצמנו ביציאה לתהליך חיפוש עבודה חדשה. במקום להגדיר את עצמנו דרך המקצוע שלמדנו והתפקידים שעשינו, אנחנו צריכים ללמוד לחשוב על עצמנו מקצועית דרך חמש שאלות:

1. מה הערך שאנחנו מביאים?

2. עם מי צריך לשתף פעולה כדי להביא את הערך הזה?

3. מי זקוקים לו?

4. איך הם קוראים לזה?

5. ואיך הם יידעו שאנחנו קיימים?

ולא, אלה לא שאלות שרובנו יודעים לענות עליהם. במיוחד לא אם היינו עד עכשיו שכירים לאורך שנים. אנחנו לא רגילים לחשוב על עצמנו במונחים של ערך. אבל יש לנו כזה. אותו ערך שאנחנו מביאים בהקשרים של עבודה, שבגללו מזמינים אותנו לחדר, לפרויקט, לישיבה, שבשבילו באים להתייעץ איתנו גם כשזה לא בדיוק התפקיד שלנו.

איך מגלים את הערך שלנו?

תחשבו רגע על מישהו אחר. לא אתם. נסו להיזכר במצב בו ניסיתם לגבש צוות לפרוייקט, או להביא מישהו לתפקיד. לא באמת דפדפתם בראשיכם בקורות החיים של אנשים. מה שכן עשיתם זה לדפדף בתמונות שיש לכם לגבי הערך של אותם אנשים. הזמנתם אחד, כי הוא תמיד שואל שאלות קשות. הזמנתם אחרת, כי היא מצליחה לחבר את אותו חלק בארגון שצריך לרתום. באופן אינטואיטיבי, אנחנו מכירים את הערך שמביאים האנשים סביבנו.

וזה הטיפ הראשון – התשובה לשאלה הראשונה, מה הערך שאנחנו מביאים, מצויה אצל האנשים סביבנו, שעובדים איתנו ומכירים את מה שאנחנו יודעים להביא. לא במונחים של קורות חיים ותאורי תפקיד אלא במונחים של עשייה, תרומה, מה שהם צריכים ואנחנו יודעים לעשות.

אני זוכרת סדנה למנהלים בארגון גדול שבה השאלה שלי "למה באים להתייעץ אתכם כשזה לא התפקיד שלכם?" יצרה רחש בחדר. כולם הסתכלו על אחד המשתתפים וסיפרו שלפני כל מצגת גדולה הם באים אליו, מראים לו ערימה שקפים והוא מדייק אותם, עוזר להם לנסח את המסר ולצמצם את המצגת לשקפים שבאמת יובילו את הדיון למקום הנכון. אותו מנהל גילה באותו מפגש את מה שכולם ידעו עליו, שהוא יודע מאד טוב לדייק ולארוז מסר. והוא אפילו לא ידע שהוא כזה.

לאיזה תפקידים אנחנו מתאימים?

בשביל לגלות את מלוא הפוטנציאל של כל התפקידים והעיסוקים שאנחנו יכולים להציע את עצמנו אליהם עכשיו, אנחנו צריכים לדעת איך קוראים לאותם עיסוקים ותפקידים שצריכים את מה שאנחנו יודעים לעשות. זה בעצם לענות על השאלה הרביעית – איך הם קוראים לזה? הנחת המוצא כאן היא שבעולם משתנה מתיישנים עיסוקים ונוצרים חדשים. וגם אם העיסוק שלכם בתוך הארגון שעבדתם בו לא נעלם, זה לא אומר שהוא לא השתנה מהותית או אפילו נעלם בחוץ ואף אחד לא מגייס כזה היום. אבל – זה לא אומר שאין לכם מה לעשות, זה רק אומר שקוראים לזה אחרת.

וזה הטיפ השני בתהליך הזה שבו אנחנו מחפשים עכשיו עבודה חדשה. גם התשובה לשאלה איך קוראים למשרות שצריכות את מה שאני יודעת לעשות מצוייה אצל אנשים שכבר נמצאים בחוץ ומכירים את התחום שלכם אבל מזווית אחרת. אלה אנשים שעוסקים במעגלים הרחבים יותר של התעשייה והמקצוע שלנו. בשביל זה אנחנו צריכים להתחיל לדבר איתם – אנשים שפגשנו בכנסים, ששיתפנו איתם פעולה, שנמצאים בצמתים בתחום העיסוק שלנו או במעגלים רחוקים יותר של התעשייה שלנו. אנשים שיכולים להראות לנו מה עוד עושים אנשים כמונו אבל במקומות אחרים, עם שמות אחרים.

זה המקום שבו מנהלת משרד תגלה ששנים של ריכוז פעילויות בארגון ציידו אותה בניסיון הנדרש למשרות של ניהול קהילה. ומנהלת הלקוחות בחברת התיירות תגלה שהמערכת ששימשה אותה והניסיון הרב שלה בחווית לקוח נדרשים בארגונים בתעשיות אחרות תחת כותרת של מנהלת לקוחות. ואפילו אדריכל שעיצב שנים מבני ציבור מנקודת המבט של המשתמשים במרחב יכול למלא את הדרישות של מנהל מוצר. וכן, כולם מקרים אמיתיים.

הכלים של עולם העבודה החדש

אם מצאתם את עצמכם בתקופה הזו נאלצים או רוצים לחפש עבודה חדשה או לעשות שינוי בקריירה, הכלים העומדים לרשותכם בעולם העבודה המשתנה שונים. הם כבר לא כוללים קורות חיים ומודעות בעיתון. הם עוברים דרך מסע כוסות קפה שעוזר לכם ללמוד על העולם שסביבכם ואיפה מה שאתם יודעים לעשות נדרש בו. בשביל זה צריך לקום מהכורסא וללכת לדבר עם אנשים. בלי להתבייש. ולגלות את כל מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים.

לינק לטור בדה-מרקר 10.02.2021

למעבר לתכנית "המדריך לקריירה בעולם משתנה":

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי