בדרך למשרד (כבר לא) יושבים בפקק

כניסתם של שרים חדשים למשרדי הממשלה מאפשרת שיח חדש על מדיניות, כזה שבוחן תשובות חדשות לשאלות ותיקות. זה לא מפתיע שהשאלה הראשונה שנשאלה שרת התחבורה הנכנסת, מירב מיכאלי, הייתה איך מוציאים את ישראל מהפקקים? והתשובה הראשונה שנתנה עסקה בצורך לטפל בתחבורה הציבורית כחלופה לרכבים הפרטיים. אבל דווקא השינויים שהאיצה שנת הקורונה בשוק התעסוקה מזמנים לנו דרכים חדשות לתקוף את בעיית הפקקים. 

כבר במרץ 2020, כשהמשק עצר, הבינו בחברת "נתיבי איילון" שיש אינטרס לאומי ללמוד מהאירוע המתהווה על צורות העבודה החדשות שיאפשרו בהמשך גם להקטין את התנועה בכבישים בשעות העומס. במסגרת תכנית מעסיקים, ובשיתוף עם ארגון "מעלה" לאחריות חברתית הוצאנו אז למעסיקים במשק ערכה לתמיכה בהערכות לעבודה מהבית וגם ביכולת לתמוך את הלמידות שיעזרו לנו להבין בהמשך איך מיישמים גם בשגרה עבודה מרחוק.

עכשיו, משהגענו לנקודת ההמשך, זה הזמן לבחון מחדש את המדיניות הציבורית שתיתן לארגונים ולמשק את התמריצים הנדרשים כדי להתקדם אל עולם העבודה המשתנה ובאותה הזדמנות גם לטפל בבעיית הפקקים.

1. השינוי במקום העבודה

ברחבי המשק בוחנים עכשיו את האפשרות לשלב בשבוע העבודה גם ימי עבודה מרחוק. מהרגע שהתחלנו את המעבר של עבודה אל העולם הדיגיטלי ולמדנו לשלב עבודה במשרדים עם עבודה מרחוק, ארגונים יתחילו לשאול עכשיו לא רק כמה ימים לאפשר לאנשים לעבוד במשרדים לעומת בבתים אלא איפה עוד אפשר לאפשר לאנשים לעבוד.

רעיון השיתוף במשרדים אינו חדש. עבודה של אנשים מארגונים שונים במרחבי עבודה שיתופיים כבר מזמן לא מוגבל רק לפרילנסרים ואפשר גם לארגונים לייצר תשתיות משרדים בפריסה רחבה. אבל עד היום זה בא לידי ביטוי ברוב המקרים בתשתית משרדים במרכזי ערים מבוקשות. משבר הקורונה צפוי להרחיב את פריסת משרדי העבודה השיתופיים למקומות מרוחקים ממרכזי העסקים, דווקא בקרבה למקומות המגורים, לערי השינה. הרעיון הוא לאפשר לאנשים להגיע למשרד, על כל התשתיות והיתרונות שלו, במרחק של עד 15 דקות מהבית. תפיסת המשרד כרשת משרדי לוויין מאפשרת לשמר רבים מהיתרונות של הגעה למשרד מבלי לאבד את היתרונות שבגמישות והחסכון בזמן נסיעות. ועדיין, רוב הארגונים חושבים היום על עבודה היברידית אבל לא נתנו לעובדים שלהם גישה למשרדים שיתופיים קרוב למקום מגוריהם.

איך אפשר לעזור?

מדיניות ציבורית: יכולה לספק תמריצים ותמיכה שיעודדו הקמת רשת משרדים שיתופיים בפריסה רחבה, עד לפריפריה הרחוקה, ועידוד השימוש בהם. כמו כן נדרשת גם הבטחת קיומן של תשתיות תקשורת יציבות ומהירות.

מדיניות עסקית: כחלק מהסדרת המדיניות ההיברידית והבטחת פרודוקטיביות ושביעות רצון מומלץ לאפשר לעובדים מימון שימוש במשרדים שיתופיים באיזורי המגורים.  

2. השינוי בצורות העבודה

מרגע שיצאנו עם המשרדים מחוץ למרכזי התעסוקה אנחנו מחזקים את הגמישות שניתנת לאנשים להגדיר את יום העבודה. כל המחקרים והלמידות מראים שיעילות יום עבודה מרחוק איננה אותו יום עבודה שמונה-חמש, רק מהבית. אם המשרד נמצא ליד הבית, הרי שאפשר "לקפוץ" ביתר קלות בין המשרד לבין הבית במהלך היום, מה שעשוי לאפשר לארגונים להתגבר על חלק מהאתגרים של עבודה היברידית.

לדוגמא, אם צריך לעבות משמרת בשעות עומס, ניתן להוסיף אנשים לכמה שעות מבלי להביא אותם ליום עבודה מלא. ניתן גם לפתוח אפשרויות העסקה לאנשים שמסורתית לא היו מגיעים לעבודה בשעות ובמקום המקובלים, ובכך לפתוח אפשרויות תעסוקה לאוכלוסיות, מגזרים ופריפריה. הורים יוכלו למשל "לקפוץ הביתה" בצהריים לאכול עם הילדים ולחזור למשרד, מרחק כמה דקות מהבית.

ויותר מזה, ארגונים יוכלו ביתר קלות לספק למנהלים ולעובדים תשתיות מתקדמות לניהול ידע ופגישות במשרדים מבוזרים לעומת פריסה לבתים פרטיים. באופן כזה, מנהל שרוצה להביא את כולם לישיבה במשרד, עם כלים מתקדמים של שיתוף, יוכל לעשות זאת מבלי לכפות על כולם יום משותף להגעה פיזית למשרד.

מדיניות ציבורית: תפעל לעדכן את הגדרות שעות עבודה ומנוחה כדי לאפשר גמישות באופן ניהול שעות העבודה על פני יום ושבוע בהתאם לאפשרויות הנגזרות מעבודה מבוזרת. וכן לתמוך ביכולת לפרוס ולאמץ שימוש בתשתיות וטכנולוגיות שיתוף מתקדמות במרחבי עבודה שיתופיים.

מדיניות עסקית: ארגונים יוכלו להגדיר מחדש משרות, שעות עבודה, פריסה גיאוגרפית וכן לאמץ כלים טכנולוגיים חדשים להגברת היעילות של השיתוף מרחוק בעבודה מבוזרת.

3. השינוי באפשרויות התעסוקה והמגורים

ככל שנעמיק, כארגונים, מנהלים ועובדים, את מיומנויות העבודה המבוזרת, ההיברידית והגמישה, כך יגברו היתרונות למשק בכל הרמות. קודם כל, נוכל להכניס לשוק העבודה אנשים שלא יכלו לעבוד בשוק העבודה המסורתי. נשים ערביות, למשל, שלא יתרחקו ממקומות המגורים, יוכלו לעבוד ממרחבי עבודה בתוך הכפרים. נשים חרדיות יוכלו לטפל במשפחות בחלק משעות היום וגם לצאת למשרד קרוב לבית. גברים חרדים יוכלו לשמר אורח חיים חרדי ולומד במקביל לעבודה במקום ובהיקף מתאים, כשכירים או כעצמאים. מנהל ערבי במפעל בצפון יוכל עכשיו להתקדם לתפקיד מטה בזכות כישוריו מבלי להיות מוגבל על ידי חוסר היכולת להיענות לדרישה לעבור להתגורר בסמוך למטה במרכז הארץ. ובעלי מוגבלויות יוכלו בקלות יתרה לגשת למשרות מותאמות ליכולות שלהם מבלי להידרש לאתגרים של זמן ומרחק.   

מדיניות ציבורית: תפעל להגדיר מחדש את רשת הבטחון הסוציאלית כך שתתמוך בצורות העבודה החדשות ותשמור על העובד באשר הוא עובד, ולא רק על השכיר באשר הוא שכיר. כולל מתן עידוד לתעסוקה מגוונת.

מדיניות עסקית: ארגונים יוכלו להגדיר מחדש את אפשרויות הטאלנט, לחפש מי האנשים הנכונים למשימה ולא מי העובדים הנכונים לגיוס ברדיוס סביר ובמתכונת העבודה המוכרת.

4. ארגז החול לסטארט-אפ ניישן

היותנו אי מבודד ממרכזי התעסוקה של העולם כבר היום מעודדת אנשים וארגונים רבים להתגבר על המגבלות ולהצליח לעבוד, לפתח ולמכור על פני זמן ומרחק. ביום שנלמד לעבוד בעולם עבודה מבוזר, נוכל להשתלב טוב יותר גם בפעילות הכלכלית העולמית, לפתוח אפשרויות לאנשים וארגונים מבלי להזדקק למטוס או להיות מוגבלים על ידי החלטות גיוס וקידום של חברת אם גלובלית.

גם הסטארט-אפ ניישן משתתף היום במירוץ הטכנולוגי לפתרונות יצירתיים לעולם העבודה המשתנה. וכדאי לנו לספק לכל הטוב הזה ארגז חול רגולטורי וארגוני שיאפשר לנו לאמץ טכנולוגיות כאלה וגם לאמץ אותם כאן לפני שיצאו אל העולם.

מדיניות ציבורית: תזהה ותסיר, לפחות בסביבה מוגנת, את המכשלות הקיימות היום ברגולציה, בחוקי ויחסי עבודה ובמרחבים נוספים, שלא מאפשרים או לא מהווים כדאיות כלכלית לאימוץ ובחינת טכנולוגיות חדשניות לעבודה מבוזרת וגמישה בארץ.

מדיניות עסקית: תעודד ארגונים לאמץ טכנולוגיות, להביא עובדים בצורות עבודה חדשות, ללמוד ולתקן כך שנזהה ונייצר את הפתרונות לעולם העבודה המשתנה.

לאן ממשיכים?

ממשלה חדשה היא הזדמנות, במיוחד כשהיא שמה לה למטרה להתמקד בתחומים אזרחיים. ועוד יותר כשהיא מלווה בשינויים טקטוניים בשוק העבודה, כאלה הדורשים רביזיה של מדיניות ציבורית מותאמת לעולם העבודה המשתנה. המחר כבר כאן. זה הזמן למדיניות ציבורית חדשה.

לינק לטור בדה-מרקר 16.06.2021

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

אנשים. ארגונים. מדיניות.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אתכם היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: אסטרטגיות לפיתוח, חיבור ושימור אנשים בנורמלי החדש
לקריירה: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה האישית
לחינוך: ההשלכות על מערכות החינוך, ההשכלה והמדיניות הציבורית

למנהלים

לעובדים

לקריירה

לחינוך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לבלוג